Al gauw merk je dat je bij een verhuizing naast je huis ook een aansluitend netwerk hebt achtergelaten. De moeder van een leerlingetje die me zo fijn knipt en precies weet hoe ik het hebben wil, je vertrouwde huisarts, de winkel waar je precies weet waar alles staat en je je vaste rondje maakt. En niet te vergeten de lieve oppas van de kinderen, zo in de straat, binnen de reikwijdte van de babyfoon. Een greep uit een vanzelfsprekend netwerk van mensen en diensten om je heen waar je zo nodig een beroep op kunt doen.
In Uitwijk is de keuze wat winkels betreft al gauw gemaakt. Er staat èèn evangelisch boekwinkeltje. Ik kan er voor veel dingen terecht maar niet alles, dus dan blijft de keuze over:boodschappen doen bij de AH Almkerk of de Plus in Rijswijk. De kapper in Andel is populair en de artsen in Almkerk worden als prettig aangeprezen. En oppas blijkt ook heel dichtbij te vinden te zijn; “vraag maar eens aan Liesbeth, die past al jaren op in de pastorie. " , wordt ons verteld. Liesbeth woont naast ons en ze wil ook onze kinderen wel onder haar hoede nemen. Ze fungeert al gauw als tweede moeder voor de kinderen en wordt een fijne vriendin voor mij.
Naast het prettige feit dat er in veel dingen niet zoveel keus is, merken we dat het ' Uitwijkse leven' ook volgens een duidelijke lijn van vaste activiteiten verloopt. De intocht van Sinterklaas in Uitwijk vind ik een hele verrassende gebeurtenis. Het dorp loopt uit in een lampionnenoptocht,
vervolgens een heel programma in het dorpscentrum 'De Hoogt' en als klapper is er voor alle kinderen een persoonlijk cadeautje. En dan het Koninginnedag gebeuren; ook een hele happening.
De vlag wordt gehesen bij de school, die is weer in het nabijgelegen Waardhuizen, door de jongste en oudste leerling (Levi en Merel zijn beiden een keer de gelukkigen). De muziek (fanfare 'Juliana') is er bij en na een gezellige dag is er een afsluiting met een dorpsbarbecue. Deze barbecues staan ook weer te branden in augustus bij het 'Oranjefeest'. In het voorjaar krijgt de kerk een grote schoonmaak, een grote groep dames en heren uit de kerk sjouwt de hele inboedel naar buiten waar alles op het plein wordt schoongespoten,gesopt en gezeemd. Rondom november wordt de kerk weer helemaal versierd voor de kooravond. En dan is er aan het eind van de winter weer ' toneel' in de Hoogt. Een groep dorpsgenoten studeert in de winter een stuk in waarna het avonden wordt opgevoerd voor een afgeladen 'Hoogt'. De muziek luistert de avonden op met hun spel. Echt een avondje uit!
Naast de vaste activiteiten zijn er ook tal van vaste gewoonten in de gemeenschap. Een heel indrukwekkend gebeuren vind ik het klok luiden. Wanneer er iemand is overleden in het dorp wordt er alle dagen voor zijn of haar begrafenis de klok geluid 's morgens om 11 uur. Ook wordt het nieuwe jaar ingewijd met klokgelui. Na een paar jaar zijn we zo ver ingeburgerd dat ons wordt gevraagd de klok om 12 uur 's nachts te luiden. We zijn ons bewust van deze gewichtige taak, maar als het middernacht is geworden blijkt de sleutel van de kerk voor ons onvindbaar. We voelen zenuwachtig al onze jaszakken en laadjes na met de stilte van geen klokgelui in onze oren. Al gauw komt Dhr. H.C. van Arkel poolshoogte bij ons nemen...een man van de klok...Gelukkig hebben de buren, fam. vd Nat ook nog een sleutel en kan het jaar als nog worden ingeluid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten